Här kommer en Top 10 lista på icke-Google appar för 2015 som gör att du kan driva ditt företag i molnet med Google Apps och Chromebooks/boxes. De flesta av apparna har “sign-in with Google”, dvs Googles användarautentisering, så man behöver inte komma ihåg en massa lösenord för alla system på företaget. Just den utbredda Google användarautentiseringen är i mitt tycke en avsevärd fördel gentemot Microsoft Office 365. För användarna innebär det stora fördelar i och med att man får ett arbetsflöde utan störningar.

1. Asana
2. Trello
3. HelloSign
4. UberConference
5. Pixlr Editor
6. Prezi
7. Evernote
8. Zervant
9. RunMags
10. HipChat

Asana
Jag är projektledare i grunden och jag tycker att Asana är ett av dom bästa programmen som finns för att jobba i ett väl avgränsat projekt tillsammans med andra. Dessutom är det helt gratis för dom flesta funktionerna

Trello
Om Asana är det bästa programmet för projektledning så är nog Trello det bästa för kontinuerligt samarbeta i en organisation, oavsett om det är att rapportera och avhjälpa buggar eller att samla in idéer och välja ut dom bästa. I och med att Trello är så integrerat med Google Apps så blir det oerhört enkelt att handha listor och länka till bilder och dokument i Google Drive. Pga att det är enkelt så är det en låg tröskel för användarna. Trello är nog mitt favoritprogram för Chromebooks. Utvecklare kan kolla in denna länk, som fick mig att börja använda Trello:

HelloSign
Med integration till Google Apps är HelloSign det bästa alternativet för elektroniska signaturer. Skapa offerter, avtal och Non-Disclosure Agreements i Google Docs och ladda upp dom i HelloSign där du enkelt lägger till fält för namn och signaturer för att skapa standardiserade mallar som du sedan kan eposta för signatur. När samtliga intressenter har signerat så får dom tillgång till en certifierad PDF-kopia.
Följande länk leder till en generell mall som jag har tagit fram för Non-Disclosure Agreements för mitt företag Avazent. Den är enkel att använda och skyddar ens företagshemligheter då man utforskar möjligheter för samarbete mellan två företag: Ladda hem
Byt ut logga och lägg in ert eget företagsnamn och adress, för att därefter lägga upp som mall i HelloSign. Notera att jag dock inte tar legalt ansvar för ert användande av dokumentet.

UberConference
Den som jobbar med tex projekt eller med kunder behöver ofta ha telefonkonferenser, dela skärmen, etc. Kanske är också deltagarna utspridda i världen. UberConference bygger på Hangouts men gör det lättare att sköta telekonferenser som är återkommande. Mötesdeltagarna behöver bara en länk så kan dom ansluta då mötet börjar. Man kan också skräddarsy sin egen länk så tex för mitt företag Avazent (som jag precis har startat i Sverige då jag flyttade tillbaka hit) så har jag adressen: https://www.uberconference.com/avazent
Jag skickar då bara med den länken i mötesinbjudan. UberConference har också en Android app ifall man behöver “ringa in” från sin mobil.

Pixlr
Pixlr är inte i närheten av Photoshop, men är det bästa bildprogrammet för Chromebooks. Att arbeta med filer i Drive fungerar mycket bra och Pixlr fungerar även i Chrome-webläsaren på PC/Mac.

Prezi
Prezi har egentligen ingen motsvarighet men tänk dig att istället för att ha en tråkig PowerPoint eller Slideshare så kan du skapa en interaktiv presentation av ditt företag i Prezi. Mycket bra för att berätta eller förklara något.

Evernote
Evernote är plattformsoberoende och är ett enormt bra komplement till Google Drive och så har man integration mot en hel del Google-kopplade program såsom tex. UberConference. Tänk på Evernote som ditt minne och samlingsplats ditt du kan eposta eller dra och släppa allt du kan behöva i framtiden. Nyttja också din unika epostadress för att låta SAS skicka dit dina biljetter så har du dom sparade för alltid.

Zervant
Mitt förstahandsval av bokföringssystem för nordisk lagstiftning och skatt är Zervant. Inte lika snyggt som Xero, men mycket lättarbetat och intuitivt för mig som inte är ekonom. För den som startar upp sitt företag kan det vara värt att notera att Zervant är gratis tills dess att man behöver fakturera. Första fakturan är gratis.

RunMags
RunMags är utvecklat för magazine-utgivare och det är ett cloud-baserat system för CRM, annonsförsäljning och bokning, flatplan/pagination, hantering av prenumeranter, fakturering, etc. RunMags är snyggt och lättanvänt vilket borgar för en hög användaracceptans och det underlättar verkligen att man får sin email från Gmail rakt in i systemet.

HipChat
HipChat är ett verktyg där du kan samla företagets internkommunikation. Dels går det att skapa öppna och slutna chatrum men det finns också röst- och videokonferens i samma verktyg. Det som dock ger HipChat den där extra guldstjärnan i kanten är möjligheten att automatisera ett flöde av information från andra system in i rätt rum i HipChat mha Zapier. Tänk tex att sälj och marknad kan chatta tillsammans eller enskilt då man jobbar och så får man ett kontinuerligt feed då leads konverterar eller då en opportunity i CRM-systemet konverterar tas hem. På det sättet får man bort mycket av den förhatliga email-hanteringen på ett företag.