Har du startat eller tänker starta en website eller blog och vill tjäna pengar på annonsering med Google AdSense? Google AdSense är ju en väldigt smidig lösning med en mycket fin WordPress integrering som gör det enkelt att underhålla annonseringen. På Avazents website används Google AdSense på bloggen för att finansiera skrivandet av en artikel som denna.

För att få pengarna att börja trilla in på ditt konto kommer du att behöva jobba mycket med att skapa bra artiklar och annat innehåll samt optimera för sökmotorerna, men så måste du också få ditt Google AdSense-konto godkänt av Google – vilket inte alltid är så lätt. När AdSense precis hade lanserats var det enkelt, men i och med att Google jobbar hårt för att tillse att mindre nogräknade aktörer blir borttagna så har det också blivit svårare för att bli godkänd.

Först: vad är Google AdSense?

Google AdSense är ett annonsprogram som gör det möjligt för privatpersoner och företag att tjäna pengar på sina websiter. Genom att använda Googles mjukvara genereras automatiskt riktad reklam till besökarna på din website. Googles mjukvara känner till en mängd information om besökaren såsom vart besökaren befinner sig, vilket språk besökaren talar samt vilka websiter besökaren nyligen varit inne på (cookies på besökarens dator talar om det). Denna information gör det möjligt för Google att visa annonser som är relevanta för besökaren, vilket förhoppningsvis leder till att allt fler klickar på annonsen, annonsören får fler besökare på sin sida och du som visat annonsen får några kronor som tack för hjälpen.

Sen: Så här registerar du dig för AdSense

Det är enkelt att registrera sig här. Men innan du gör det måste du se till att du har ett innehåll på dina sidor som är av god kvalitet och att det inte kan uppfattas som stötande, helt enligt Googles policy.

Det kostar inget att registrera sig och genom att säkerhetsställa att din blogg håller någorlunda kvalitet innan du ansöker ökar du dina chanser att bli godkänd snabbt. Ifall kvaliteten på din sida tvivelaktig kan det dröja veckor innan du får besked och får du avslag på din ansökan kan du ha svårt att bli godkänd i framtiden.

The Silver Bullet

Den här websiten är i skrivande stund (2015-01-22) tämligen nystartad. Jag ansökte om kontot den 8:e januari och den 14:e fick jag ett email som sa att den var godkänd.

I bloggen hade jag tre artiklar men i övrigt var sidorna på websiten bara fyllda med “Lorem ipsum”-text. Hur kommer det sig att websiten blev godkänd? Och så fort? Svaret ligger i att jag först ansökte om att kunna tjäna pengar på det YouTube-konto som jag hade etablierat samtidigt som jag skapade min Google+ profil. I konto-inställningarna för YouTube finns det nämligen en inställning för Intäktsgenerering och den är kopplad till AdSense. Se den gulmarkerade skärmdumpen nedan.

AdSense-Godkänd-ansökan

AdSense-Godkänd-ansökan

AdSense-YouTube-intäktsgenerering

AdSense-YouTube-intäktsgenerering

Efter att ha aktiverat intäktsgenereringen för YouTube så slutförde jag AdSense-registreringen och kort därpå blev mitt konto godkänt. Voilà!

Hör av dig om detta funkar eller inte funkar för dig. Google ändrar kontinuerligt i sitt arbetssätt så det som fungerar idag kanske inte fungerar i morgon.