Ny Umbraco website på Amazon AWS i Sverige

2019-05-08 Digitalisering

Sätter upp en mycket enkel website med Umbraco CMS på en virtuell server hos Amazon AWS i Västerås.

Avazent.com har inte använts som website på några år men nu är det dags att låta domännamnet jobba lite. För två andra företag i portföljen så använder vi sedan ett par år Umbraco CMS vilket har funkat mycket bra. Att slippa Wordpress-träsket med ändlöst uppdaterande av plugins med konflikter och skräpfiler som skapas på internet har varit skönt.

Dom siterna är dock professionellt hostade med höga krav på uptime och speed, vilket såklart har en kostnad på några tusen varje år. Eftersom Umbraco är gratis och Amazon precis har öppnat portarna i Västerås så vore det ju intressant att se om det går att köra en enkel Umbraco-site på AWS för en billig penning. Den initiala frågan var om det ens går att köra Windows Server på dom billigaste AWS-instanserna. Och om det går, hur beter sig en Umbraco-website på den?

Sagt och gjort. Jag skaffade ett Amazon AWS-konto och startade en EC2 t3.micro instans i eu-north. Se screenshot nedan.

En t3.micro utan SQL server ska enligt Amazons EC2 prislista kosta $0.02 per timme på spotpris, se screenshot nedan. Min erfarenhet är att man ska ta dessa priser som en riktlinje men inte bli alltför förvånad om priset fluktuerar eller om någon extrakostnad kommer med. Det finns egentligen bara ett sätt att ta reda på vad websiten kostar att driva i verkligheten och det är genom att testa.

När servern var igång så laddade jag hem programmet Microsoft Remote Desktop från Itunes för att kunna fjärrstyra servern från min Mac. Med andra ord, tänk som att Remote Desktop är ett fönster på min Mac för att titta in i en maskin som finns i Västerås.

Efter lite sedvanligt fippel och meck med att ladda ned Google Chrome och tillåta småprogram på internet att köras i browsern så laddade jag ned Umbraco i senaste versionen V8.02 till serverns hårddisk. Umbraco kommer som en zip-fil som man packar upp och sedan placerar hela mappstrukturen direkt i C-kolon.

Då Umbraco är byggt i med Microsoft-teknik så måste man köra igång Microsoft Internet Information Services som ligger latent i Windows server tills dess att man startar tjänsten. I samband med detta är det en massa behörigheter som måste sättas och så måste man ladda ner och köra igång en del .Net program som jag egentligen inte är tillräckligt tekniskt bevandrad för att dokumentera här. Men när allt det finns på plats kan man fortsätta och installera Umbraco CMS.

En sak värd att belysa är hur enkelt det är nuförtiden att kryptera trafiken på websiten, dvs genom att införskaffa ett SSL certifikat. Ett giltigt certifikat är idag i princip ett måste på vilken website som helst då Google Search premierar websiter med SSL. För bara något år sedan kostade det pengar att införskaffa ett SSL-certifikat med detta är nu gratis hos Let's Encrypt.

För några år sedan var det också en jäkligt krånglig att process att få certifikatet. Man var tvungen att förse den som utfärdade certifikatet med en massa passkopior och företagsinformation och så tog det några dagar. Nu finns Certify SSL Manager att ladda hem gratis och hostar man tex domänen hos GoDaddy så går certifieringsprocessen på några minuter. Nu finns det med andra ord ingen anledning att INTE köra SSL.

Så hur funkar Umbraco nu då? Ja, jag måste säga att det fungerar över förväntan. Vid installationen av Umbraco och en ny website så används en template med en hemsida, en blog, en produktsida, en kontaktsida samt persongalleri. Navigationen är hyggligt snabb trots bildladdningar och snabba sidförflyttningar.

Efter lite tester så städade jag bort allt förutom förstasidan samt bloggen och fixade in loggan och lite annat smått på tio minuter. Det blev en liten och ren design som är fullständigt responsive, dvs den funkar lika bra på dator som på mobiltelefon.

Att byta CSS och fixa sidmallar blir ett projekt för en annan dag.